Znanstvenici predlažu alternativne izvore energije za napajanje podatkovnih centara

elektricna_energijaTim znanstvenika iz Hewlett-Packard-a predložio je sustav za napajanje električnom energijom kod kojeg bi se stočni izmet pretvarao u metan. Metan bi se zatim upotrebljavao kao gorivo za generiranje električne energije za podatkovne centre, a toplina koju proizvode poslužiteljska računala koristila bi se pri procesu pretvorbe životinjskog otpada u gorivo (potrebna temperatura supstrata je između 25 i 37°C). Chandrakant Patel, znanstvenik iz HP laboratorija, navodi kako antička praksa izgaranja gnojiva za dobivanje energije može biti unaprijeđena s opisanom tehnologijom.

U HP laboratorijima bave se između ostaloga i reduciranjem utjecaja moderne tehnološke infrastrukture na okoliš. Nakon otkrića nekoliko metoda za smanjenje energetskih zahtjeva velikih računalnih sustava, počeli su istraživati alternativne izvore energije za podatkovne centre. Predložili su pretvaranje gnojiva u metan preko biološkog procesa zvanog anaerobna digestija, koji je puno efikasniji od jednostavnog spaljivanja gnojiva. Proizvedeni metan bi se zatim koristio kao gorivo u generatorima za proizvodnju energije. Istražitelji su procijenili da je potreban izmet od oko 10.000 krava za napajanje 1 megawata električne energije u podatkovnom centru. Petel tvrdi da je sa današnjim mrežama koje podržavaju velike brzine prijenosa podataka moguće izgraditi računalni centar blizu farmi u ruralnim područjima. Također vidi veliki potencijal u uporabi biogoriva u razvoju područja gdje je električna energija skupa.

NOBIUM-NEWS-2010-002Tvrtka HP trenutno nema planove za izgradnju podatkovnih centara s pogonom na gnojivo, ali navodi kako je ova tehnologija jedan od mogućih načina za poboljšanje energetske učinkovitosti u IT industriji. Moderni podatkovni centri zahtijevaju velike količine električne energije za napajanje komponenata visoke tehnologije i pokretanje klima uređaja. Neke velike tehnološke kompanije, uključujući Google i Microsoft, izgradile su velike centre u području Sjeverozapadne Amerike uz obalu Tihog oceana gdje je energija iz hidroelektrana jeftinija. Ipak idealni podatkovni centri trebali bi moći koristiti više izvora energije (uključujući i obnovljive izvore poput solarne energije ili biogoriva). Za više informacija korisnici mogu pregledati originalnu vijest na stranicama portala MercuryNews.

   
   

Članci  

   
   
   
© 2015 Nobium - Sva prava pridržana.