Kabliranje u podatkovnim centrima

Za priključak bilo kojeg prosječnog računala potreban je veći broj kabela koji se najčešće vode neuređeno i s kojima je dosta teško rukovati. Kod podatkovnih centara, kabeli koji povezuju poslužitelje i druge uređaje su još brojniji, budući da je veći broj sustava i različitih mreža čiji rad se treba podržati. Ako se kabeli ne vode na odgovarajući način to najčešće dovodi do problema kod održavanja opreme, smanjenja iskoristivog prostora u ormarima, problema s hlađenjem pojedinih komponenti te do smanjenja raspoloživosti.

 

NOBIUM-NEWS-2010-01

Cilj adekvatnog vođenja kabela je poboljšanje efikasnosti i estetskog izgleda te omogućavanje lakšeg pronalaženja i identifikacije određenog kabela. Postavljanje kabela uvijek je dobro započeti s razrađenim sustavom označavanja koji će omogućiti jednostavnije održavanje. Modularnost sustava označavanja će omogućiti jednostavno proširivanje i nadogradnje u podatkovnom centru. Polaganju i vođenju kabela potrebno je pristupiti sistematično, a na kraju je sve potrebno dobro dokumentirati. Kod velikih podatkovnih centara poželjno je dokumentaciju voditi u elektroničkom obliku, za što se mogu koristiti neke od specijaliziranih aplikacija za održavanje infrastrukturne.

Dobra praksa kod vođenja kabela uključuje uporabu ladica za optičke spojeve jer se time pomaže u izbjegavanju nenamjernih oštećenja kabela.  Nadalje, korisno je polagati kabele koji imaju veću širinu prijenosnog pojasa (bandwidth), od onog koji vam trenutno treba. To može imati za učinak smanjenje ukupnog broja potrebnih kabela. Manji broj kabela omogućit će bolje strujanje zraka oko opreme čime se povećava efikasnost sustava hlađenja. Druga mogućnost smanjenja „gužve“ u poslužiteljskim ormarima je uporaba plošnih (blade) umjesto „klasičnih“ (rack-mount) poslužitelja. U kućište plošnog poslužitelja moguće je u odgovarajuće utore umetnuti veći broj pojedinačnih poslužitelja, dok je broj potrebnih kabela do samog kućišta manji nego u slučaju montaže „klasičnih“ poslužitelja po istoj jedinici visine (RU). Ukoliko to nije opcija, uvijek je bolje planirati šire ormare, koji sa strane imaju više mjesta za vođenje kabela.

Što se tiče polaganja kabela od zonske distribucije do poslužiteljskih ormara moguće je odabrati neku od sljedećih opcija: vođenje kabela u podignutom tehničkom podu, vođenje kabela na kabelskim policama pričvršćenim na poslužiteljske ormare ili vođenje kabela na kabelskim policama ovješenim o strop. Bez obzira koja se opcija odabere potrebno je sustav za vođenje kabela dimenzionirati na način da bude omogućeno naknadno dodavanje kabela.

Više o kabliranju u podatkovnim centrima možete pronaći u odgovarajućim normama kao što su norme iz serije HRN EN  50173.

   
   

Članci  

   
   
   
© 2015 Nobium - Sva prava pridržana.