Vijesti tehnika

Gradska uprava grada Minhen je privela kraju 10-godišnji projekt uvođenja open-source sustava u vlastito poslovanje. Naime, Minhen je u vlastitoj upravi u potpunosti uspio zamijeniti operacijski sustav Windows, prelazeći na vlastitu linux distribuciju LiMux. Ne računajući ovu godinu, grad je s ovom promjenom uštedio ukupno 11.7 milijuna eura. Osim novčane motivacije, jedan od razloga prelaska na open-source rješenja bila je želja neovisnosti o pojedinim proizvođačima.

Korištenje računala visokih performansi je u velikom porastu. Složeni računalni sustavi imaju veliku ulogu u svim vrstama zadataka. Na primjer, trgovanje dionicama, predviđanje vremena te razbijanje šifri. No, računala velikih performansi se susreće s preprekama.

Nova tehnologija hlađenja poslužitelja

Istraživači sveučilišta u Leedsu testiraju novi poslužitelj, Iceotop. Od svojih prethodnika, Iceotop se razlikuje po tome što za hlađenje koristi tekućinu, dok konvencionalni poslužitelji koriste zrak za hlađenje vlastite elektronike.

Jesu li loši memorijski čipovi srušili ruske sonde za Mars?

Neuspjeh ambiciozne ruske svemirske misije, pod nazivom „Fobos-Grunt“, je tajanstven i zbunjujući, sve od prvog nagovještaja nevolje poslije njegovog lansiranja u studenom prošle godine do nedosljednih izvještaja gdje se srušio na Zemlju u siječnju 2012. godine.

 

   
© 2015 Nobium - Sva prava pridržana.